Wat je moet weten voordat je een sedum dak koopt

Wil jij meer weten over de voordelen sedumdak? Overweeg jij om te kiezen voor dit groene dak? Dat is een uitstekend idee! Hier zijn enkele dingen die je serieus moet nemen voordat je sedum op jouw dak gaat installeren.

Wat is sedum?

Sedum is een verzameling vetplanten. Het ontstaat als een soort vegetatie die water opslaat in zijn bladeren. Er zijn verschillende soorten sedum, bijvoorbeeld muurpeper, zure muurpeper, steenmuurpeper en Hylotelephium telephium. Omdat sedumplanten langzaam groeien, zijn ze ideaal op jouw dak met uitgebreide begroeiing. Een overkapping met verschillende soorten sedum biedt ook het hele jaar door een prachtig aanzicht (van bovenuit jouw woning). Dit zijn andere voordelen van een groen dak met sedum:

  • Hoog thermisch comfort
  • Verbeterde geluidsisolatie
  • Verlenging van de duurzaamheid van de waterdichting
  • Natuurlijke opslag van regenwater

Waarmee moet je rekening houden als je gaat voor een sedum dak?

De doorstroming van het water is een belangrijk punt bij het aanvragen van een groen dak. Wat je moet weten is dat sedumsubstraat en planten bij nat weer veel water opnemen. Het overtollige water moet gemakkelijk kunnen weglopen. Zelfs een overvloed aan regenwater is oké, zolang je het water maar goed laat stromen. Voorzie hiervoor je dak van een drainagelaag. Daarnaast is het belangrijk om te benoemen dat sedum gemakkelijk en direct te gebruiken is. Er zijn verschillende systemen voor de inrichting van een sedumdak. Wil je direct resultaat? Kies dan voor sedummatten of voorgekweekte kisten. Ze zijn direct bossig en mooi, garanderen een goede waterdoorstroming en zijn snel en eenvoudig te plaatsen.

Denk ook aan het bepalen van de waterdichtheid in relatie tot de begroeiing en vice versa. Uw sedumdak kan mooi zijn, maar als uw dakafdichting niet waterdicht is, lopen uw plannen in de soep. Het plaatsen van een groendak is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen, maar moet vanaf het begin deel uitmaken van uw bouw-/renovatie plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *